10-06-2022

Vitaminokkal és ásványi anyagokkal az egészséges hajért

Cikkünkben azt mutatjuk be, milyen vitaminok és ásványi anyagok képesek segíteni a haj ápolásában, megerősítésében, a hajhullás megállításában – és nem mellesleg a fejbőr egészségének megőrzésében. Tarts velünk az egészséges, erős és dús haj felé vezető úton!

Egészségesebb haj belülről táplálva

A hajápolás múltja hosszú időre nyúlik vissza

Hajunk központi szerepet játszik megjelenésünkben, egyik elsődleges eszköze önkifejezésünknek. A haj ápolása és a hajhoz kapcsolódó kitüntetett figyelem éppen emiatt régóta jelen van az emberiség történelmében: már az ókori civilizációk is különféle gyógynövényeket, növényi olajokat használtak erre a célra, de gondolhatunk a 18. századi – ma már meglehetősen furcsának ható – parókadivatra, vagy akár a napokban lezajlott Oscar-gálára, ahol Will Smith egyenesen erőszakhoz folyamodott, miután felesége haján viccelődtek.

Lássuk, milyen vitaminokkal és ásványi anyagokkal járulhatsz hozzá az egészséges fejbőrhöz, a haj ragyogásához, és akár a hajhullás megállításához, valamint mikor ajánlott orvoshoz fordulnod a problémával.

Nem csak kívülről kell ápolnod a hajad!

Nem csak kívülről kell ápolni hajunkat, fontos, hogy milyen vitaminokat fogyasztunk.

Nem csak kívülről kell ápolni hajunkat, fontos, hogy milyen vitaminokat fogyasztunk.

A hajad egészségének megőrzéséhez nem elégséges a külső ápolás és annak eszközei: a samponok, balzsamok, egyéb hajápolási szerek. Szükség van belső ápolásra is, ennek elsődleges eszköze pedig a vitaminok, amelyek képesek a haj szerkezetének megerősítésére. A haj ápolása, gondozása amiatt is fontos, mert a hajhullás, mint probléma a nőket és különösen a férfiakat is nagy számban érinti életük során legalább egy szakaszban.

 A haj egészségének megőrzésére, a haj megerősítésére, sőt akár hajnövesztésre is számtalan különféle szer elérhető a piacon, ezek azonban nem feltétlenül hozzák meg a kívánt eredményeket. Hiszen a haj egészségének kulcsa egyénenként eltérő lehet, ezért a sorozatgyártott, gyakran nem természetes anyagokat tartalmazó készítmények nem feltétlenül bizonyulnak mindenki számára hatékonynak. 

A Myvital személyre szabott vitaminkomplexei azonban képesek az egyéni megoldásra, és az eltérő problémákra megfelelő válaszokat tudnak adni a haj egészsége érdekében.

A hajhullás okai és a vitaminok kapcsolata

A hajhullás normális mértékben teljesen természetes dolog: az emberek naponta körülbelül száz hajszálat veszítenek. Ekkora mennyiségnél nincs ok az aggodalomra – ha azonban látványosan elkezd csökkeni, kevesebbnek látszani valakinek a hajzata, akkor érdemes orvoshoz, szakemberhez fordulni, még akkor is, ha egyébként nincs komolyabb baj. A hirtelen jött nagyarányú hajhullás egyúttal komolyabb, veszélyesebb betegségek tünete is lehet, érdemes tehát komolyan venni.

Nem szabad összekeverni a hajhullás elleni küzdelmet és a hajnövesztést, hiszen ennek a két folyamatnak az eszközei eltérőek. Cikkünkben alapvetően a hajhullás ellen hasznosnak bizonyuló vitaminokat és ásványi anyagokat vesszük sorra, de röviden ki fogunk még térni a hajnövesztés lehetőségeire is! Bár triviálisnak tűnhet, fontos azt is megjegyeznünk, hogy a megfelelő vitaminbevitel mellett megfelelő tisztítással, tisztán tartással sokat tudsz tenni hajad egészségéért, és a hajhullás elkerüléséért. A tisztaság hiánya által okozott hajhullást, például mikor a zsíros fejbőr képez akadályt a hajhagymák számára, a szaknyelv nem is hajhullásnak, hanem hajvesztésnek nevezi.

A hajhullás lehetséges okai és típusai

Tudd meg hogyan késleltetheted a hajhullást

Tudd meg hogyan késleltetheted a hajhullást

Természetes hajvesztési folyamat

A hajhullás különféle okok miatt következhet be, emiatt is igényelnek a különféle hajhullás-típusok eltérő kezelési módszereket, adott esetben eltérő vitaminkombinációkat. A természetes, hormonális hajhullás, hajritkulás együtt jár az öregedéssel – eltérő módon jelentkezik például nők és férfiak esetében. Míg a férfiak a halánték mentén, körben ritkul meg a haj az életkoruk előrehaladtával, úgy a nők esetében a fejtetőn jelentkezhet ez.

Életmód, genetika szerepe a hajhullásban

A nem-természetes hajhullást kiváltó okok, illetve a hajhullást fokozó faktorok szintén különbözőek lehetnek. A nem megfelelő, vitaminhiányos táplálkozás ugyanúgy lehet kiváltó oka, mint a dohányzás, vagy bizonyos gyógyszerek szedése. Genetikai tényezők ugyancsak okozhatják: amennyiben valakinek a családjában, felmenői között jellemző ez, úgy jó eséllyel rá is az lesz.

Különféle betegségek is kiválthatják, mint a vérszegénység és más hiánybetegségek (pl. fehérje, vas, stb.), bőrbetegségek vagy autoimmun betegségek (mint az Oscar-gála kapcsán már említett Jade Smith esetében) – emiatt is ajánlott a jelentős, szembetűnő hajhullással orvoshoz, szakemberhez fordulni. Ugyancsak kiválthatja a stressz, melynek egyéb káros hatásairól, és hatékony kezeléséről korábbi cikkünkben már olvashattál.

 Milyen vitaminok segíthetnek megelőzni a hajhullást, és melyek tudják erősíteni a haj növekedését?

A különféle, eltérő okokból bekövetkező hajhullás-típusok más-más kezelést, eltérő hatóanyagokat igényelnek. Mint azt már említettük, különböző vitaminok és ásványi anyagok tudnak a hajhullás megakadályozása, és a haj megerősítése vagy a haj növesztése szempontjából hasznosak lenni – bár nem csekély mértékben akad átfedés a két kategória között. A következőkben olyan hajra való vitaminokat és ásványi anyagokat mutatunk be, amelyek segíthetnek a hajhullás elleni küzdelemben, vagy a hajnövesztés és a haj megerősítésének kapcsán.

Hasznos ásványi anyagok a hajhullás ellen

Tápláld hajad a megfelelő vitaminokkal

Tápláld hajad a megfelelő vitaminokkal

Omega-3

Az omega-3 nem csupán táplálja és vastagítja a hajat, de egyike azon anyagoknak, amelyek képesek csökkenteni a hajhullást. A halolajon és különféle halhúsokon felül a dió és a tojásfehérje egyaránt tartalmazza. Óvatosnak kell lenni azonban adagolásával akkor, ha az ember vérhígítót szed – korábbi cikkünkben a vitaminok és egyéb hatóanyagok együttes használatának veszélyeiről már írtunk bővebben.

Cink

A cink a hajhagymák erősítésében, táplálásában, illetve a szőrtüszők regenerálódásában nyújthat nagy segítséget, ezzel előzve meg a hajhullást. Hiánya a szervezetben az egyik jellemző kiváltó oka a hajhullásnak.

Vas

A vas hiánya a szervezetben ugyancsak nagyon gyakori kiváltó oka a hajhullásnak, hajritkulásnak, így ezt ugyancsak érdemes fogyasztani a hajhullás elleni küzdelem eszközeként. A spenót, a mángolt, a kelkáposzta például olyan zöldségek, melyek nagymértékben tartalmaznak vasat.

Vitaminok az erős hajért és a hajnövekedésért

A-vitamin

Amellett, hogy serkenti a haj növekedését, a töredezett hajszálak regenerációjában is segítséget nyújt, megfelelő bevitele sima és bársonyos hajat eredményez.

B-vitamin

A faggyútermelés szabályozása által segít tisztán tartani a fejbőrt, így a hajhagymák számára szabaddá téve az utat megkönnyíti a haj növekedését. Ez a hajnövesztő vitamin megtalálható többek között a tojásfehérjében.

C-vitamin

A C-vitamin a hajszálak ellenálló-képességét erősíti, illetve lehetővé teszi a már említett, kulcsfontosságú vas eljutását a hajhagymákhoz.

A fényes haj is elérhető vitaminok segítségével?

Azoknak, akik fényes hajra vágynak, ugyancsak megoldást jelenthetnek a vitaminok! A H-vitamin használata által például a hajszálak nem csupán erősebbek lesznek, de az esztétikusan csillogó haj kulcsa is ez a hatóanyag.

Gyorsabb hajnövekedés – hogyan?

A haj normális növekedése nagyjából havonta 1-1,9 cm, de ez felgyorsítható bizonyos ételek fogyasztása által (ilyenek lehetnek például a lencse, a tengeri hínár, illetve a fehérjében gazdag ételek), vagy olyan módszerek bevonásával, mint például a fejmasszázs.

Tovább a többi poszthoz >>