10-06-2022

Stressz sorozat #2: Koncentrációs képesség csökkenése, fáradékonyság

Cikksorozatunk első részében körüljártuk, milyen hatással van a tartós stressz a gyomrodra és az emésztőrendszeredre. A második részből megtudhatod, hogyan befolyásolja a stressz a koncentrációs képességet és az energiaszintedet.

A stressz sokféle fizikai tünetet okozhat, vedd észre időben őket.

Ha gyakran vagy fáradékony és levert, akkor érdemes elgondolkoznod azon, hogyan redukálható a stressz az életedben. A gyökérok megszüntetése mellett a megnövelt tápanyagbevitel stresszes időszakban szintén sokat segíthet. Ezekkel a hatóanyagokkal nem csak támogathatod a szervezeted a stresszes időszakban, de koncentrációs képességedet is javíthatod!

1. Rhodiola

A sárga virágú rhodiola rosea növényből kivont hatóanyag stresszálló hatásáról ismert. A stressz és a depresszió mellett a munkahelyi kiégés tüneteit is enyhítheti. Egy négy hetes, 60 résztvevős tanulmány kimutatta, hogy napi 576 mg pozitív hatással van a fáradtság és a figyelem szintjére. A rhodiola emellett kiegyensúlyozza az agy neurotranszmittereit. Mit jelent ez? Az antidepresszánsokhoz hasonlóan javítja a hangulatodat, ám ezt természetes módon teszi.

2. Ginseng

A ginsenget Ázsia és Észak-Amerika szerte már több évszázada használják gyógyászati célokra, utóbbi kontinensen jellemzően az őslakosok főztek belőle gyógyteát. Agyműködést serkentő hatása miatt segít a koncentráció növelésében, és a szellemi teljesítőképesség mellett a fizikai állóképességet is javítja. Férfiaknál a stressz okozta merevedési zavarokra is kiválóan alkalmazható. Természetes gyógymódot nyújt a depresszió, a szorongás és a krónikus fáradtság leküzdésére.

Ginseng gyökér és tea

Ginseng gyökér és tea

A ginseng emellett a stressz okozta emésztési zavarokat is segít megszüntetni, így két legyet üthetsz egy csapásra.

3. Magnézium

A magnézium stresszre gyakorolt pozitív hatása a legtöbb ember számára ismeretes, ám azt kevesen tudják, hogy miért olyan hatékony fegyver ez az ásványi anyag. A tartós stressz által kiváltott szorongás izomfeszültséget okoz, ezért az ingerületátvitelhez és az izmok összehúzódásához nélkülözhetetlen magnézium (és a kalcium) jó kombináció. Stresszhelyzetben a szervezet magnézium szintje ugyanis lecsökken. 

Hogyan viheted be a magnéziumot a szervezetedbe? Tartalmazza a banán, a körte, a citrusfélék, a brokkoli, sőt még a teljes kiőrlésű gabonafélék is. A B6-vitamin megfelelő arányban segíti a magnézium felszívódását, ezért érdemes ezeket a hatóanyagokat egyszerre alkalmazni. Bizonyos tevékenységek, például az intenzív sportolás vagy a tartós diéta hatására olyan mértékben kiürülhet a szervezet magnézium raktára, hogy érdemes a természetes bevitelt táplálékkiegészítőkkel kiegészíteni. 

A személyre szabott étrendkiegészítők, amilyen a Magyarországon egyedülálló Myvital vitaminkomplex, megfelelő arányban tartalmazzák a Te szervezeted számára szükséges összes hatóanyagot. Ellentétben a hagyományos multivitaminok többségével, melyek gyártói nem figyelnek oda a megfelelő biohasznosulásra.

4. B12-vitamin

A B-vitaminok egytől egyig enyhíthetik a stressz tüneteit, és a kutatások szerint együtt a leghatékonyabbak. Ám a B12-vitamin mégis kiemelkedik közülük. Rengeteg tanulmány kimutatta már, hogy a szenilitás jeleit mutató idősebbek B12-vitamin-hiányban szenvednek. A B12-vitamin javíthatja a mentális képességeket. A stressz miatt előforduló gyakori migrén pedig B2-vitaminnal mérsékelhető.

A fenti hatóanyagok együttes alkalmazás esetén a leghatékonyabbak. Ám nem mindegy, milyen arányban fogyasztod őket. Az optimális biohasznosulás mindenkinél eltérő, hiszen más-más adottságokkal rendelkezünk fizikailag, emellett életvitelünk és stressz-szintünk is eltér. A Myvital kapszulák egy egészségügyi kérdőív kitöltését követően kerülnek összeállításra, így személyre szabott hatóanyagokkal segítik a szervezeted ellenálló képességének megőrzését és fokozását. 

Ha szeretnél te is életvitelre szabott vitaminpótlást, akkor töltsd ki a Myvital ingyenes egészségügyi tesztjét, és összeállítjuk személyre szabott vitaminkapszuládat!

Tovább a többi poszthoz >>