19-08-2021

Mit jelent a személyre szabott vitaminpótlás? – Szakértőinket kérdeztünk a hatékony vitaminfogyasztásról

Általános fogyasztói trend a személyre szabottságra való igény, gondoljunk csak az online felületeken átszabható Nike cipőkre vagy az orrunk formájához illeszthető napszemüvegre. Nincs ez másként a vitaminok piacán sem. De hogyan tudod összeállítani az igényeidnek megfelelő vitamin komplexet?

Myvital személyre szabott vitamin komplex

Dr Hirschbergné Szejtli Gabriellát, a nagymúlttal rendelkező CycloLab gyógyszeripari cég személyzeti vezetőjét és Dr Jakab Kinga, szakgyógyszerészt faggattuk a személyre szabott vitaminokról. A magyar piacon egyedülálló koncepciót nyújtó Myvital társalapító-tulajdonosa, Nagy János is megszólalt a témában.

A tengerentúlon nem új keletű fogalom a személyre szabott vitaminpótlás. Az olyan vállalatok, mint a Care/of, a Baze, a Persona Nutrition és még sokan mások személyre szabott étrendkiegészítő csomagokat készítenek, amelyek az általános étrendkiegészítőknél hatékonyabb, célzott segítséget kínálnak.

Ezek az egészségre összpontosító cégek egyénre szabott vitaminokat és étrendkiegészítőket hoznak létre, általában egy egészségügyi és életmóddal kapcsolatos kérdéssorra adott válaszok alapján.

Hazánkban a személyre szabott táplálékkiegészítők piaca még gyerekcipőben jár. Ezt a rést látta meg a Myvital, majd szakértőkkel összefogva megalkotta a magyar piacon egyedülálló Myvital kapszulákat, melyeket egy egészségügyi állapotfelmérést követően vásárolhatnak meg a tudatos vitaminfogyasztók.


Mikor fogyasszunk vitaminokat, táplálékkiegészítőket?


Mielőtt rátérnénk a személyre szabott vitaminfogyasztásra, lássuk, milyen esetekben érdemes táplálékkiegészítőkhöz nyúlnunk. A Covid-19 járvány kapcsán rengeteg anyag jelent meg arról, milyen vitaminokat érdemes fogyasztanunk annak érdekében, hogy immunrendszerünket megerősítsük. Emellett az őszi-téli időszakban is számos vitaminfogyasztást népszerűsítő cikkel találkozunk. Ebből is kitűnik, hogy sokan a vitaminokra eseti kezelésként tekintenek.

A Myvital szakértői csapata

A Myvital szakértői csapata

Pedig „vitamint szinte mindenkinek érdemes szednie a mai világban, csak nem ugyanazokból az okokból kifolyólag" – mondja Dr. Jakab Kinga, szakgyógyszerész. Hozzáteszi, hogy vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket a szervezetünk nem képes a szükséges mennyiségben előállítani, ezért ezeket mindenképpen külső forrásból kell pótolnunk. Ám a szakgyógyszerész szerint nem mindegy, hogy milyen külső forrást választunk erre a feladatra.


Mi alapján válasszunk tehát vitamint?


Laikusként nehéz kiigazodni a készítmények hatóanyagtartalmán és az ajánlott mennyiségek mutatóin. Ezért megkérdeztük Kingát, mire érdemes támaszkodnunk a vitamin kiválasztásakor.

„Ez egy nagyon fontos kérdés" – mondja. „Az én felfogásom szerint a kúraszerű vitaminszedés helyett viszont sokkal aktívabb és teljesebb életet érhetünk el, ha folyamatosan arra törekszünk, hogy jól és egészségesnek érezzük magunkat a bőrünkben. Erre vannak is multivitamin készítmények, amik több összetevőt tartalmaznak. Ezeknek általában nagyon hasonló az összetétele, és sokszor a gyártók nem foglalkoznak azzal, hogy egy adott vitamin felszívódásához milyen kiegészítő tápanyag szükséges, vagy milyen arányban lesz a leghatékonyabb ezek kombinációja."

Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok ugyanis segítik egymás felszívódását, a legismertebb ezek közül talán a kalcium és a magnézium kapcsolata. Ám a megfelelő adagok és hatóanyagok kombinálása rengeteg utánajárást igényel. Itt jön képbe a Myvital.

„Nagyon sok multivitamin készítmény kizárólag vitaminokra koncentrál, ezért is nevezzük multivitaminnak, míg a Myvital egyéb makro- és mikrotápanyagokat is tartalmaz" – mondja Kinga. „Emellett a céljuk nem a kúraszerű fogyasztás, hanem a folyamatos, napirendbe való beillesztés. A személyre szabás lehetővé teszi, hogy ne terhelje feleslegesen a szervezetet extra vivőanyagokkal, mivel 1 kapszulában minden benne van. Emellett extra mennyiséggel se, amivel a szervezet nem tud mit kezdeni."


Mi történik az extra mennyiséggel? Avagy túl lehet-e adagolni a vitaminokat?


Elterjedt tévhit a piacon, hogy a multivitaminok nem is érnek semmit, mert nem szívódnak fel, úgy is mondhatnánk, hogy csupán drága vizeletet eredményeznek. Általánosságban a zsírban oldódó vitaminokat könnyebb túladagolni, ez olyan tünetekkel is járhat mint fejfájás vagy gyomorfájdalom, hasmenés. 

Mennyi a napi megfelelő mennyiség?

Mennyi a napi megfelelő mennyiség?

A vízben oldódóakat, mint a C-vitamin azonban nem lehet túladagolni, a felesleges adag csupán távozik a szervezetünkből. Ám a hasznosulását javíthatjuk különböző hatóanyagokkal, például D-vitaminnal vagy cinkkel. Ezért érdemes olyan vitaminkészítményt választani, ami optimális biokémiailag. Mit jelent ez?

„Egy-egy vitaminnak nem csupán egyetlen vegyületet tekinthetünk, hanem akár több, azonos hatású vegyületet is. A Myvitalban az emberi szervezet számára leginkább hasznosítható vegyületek vannak, ezért mondjuk, hogy optimális biokémiailag." – mondja Dr. Hirschbergné Szejtli Gabriella, vegyészmérnök. 

„Ha érthetően akarok fogalmazni, ez kicsit olyan, minthogy az emberi szervezet képes D-vitamint előállítani, de szüksége van hozzá napfényre.Hasonló összefüggést kell más vitaminok esetében is elképzelni" - teszi hozzá.

Az optimális mennyiség a szakértők szerint mindenki számára változó. De mi alapján döntsük el, milyen tápanyagokból mennyire van szükségünk?


Mit jelent a személyre szabott vitaminpótlás?


A személyre szabott vitaminok esetében leggyakrabban az életmódot, az életkort és a kiegészítő betegségeket szokták kiemelni. Könnyen beláthatjuk, hogy mindannyian különbözőek vagyunk, így szükségleteink eltérőek. 

„Életünk során különböző élethelyzetekben találjuk magunkat, legyen szó elhízásról, vércukorszint ingadozásról, megfázásról vagy akár egy várandósságról" - magyarázza Nagy János, a Myvital társalapítója. „Ezekben a szakaszokban a szervezetünknek az egészséges egyensúly fenntartásához más-más mikro- és makrotápanyagokra van szüksége. 

A Myvital a lehető legegyszerűbben egy online egészségügyi kérdőív segítségével kívánja támogatni az egyén egészségét fontossági sorrendben, életvitelhez, saját igényekhez igazítva egyetlen kapszulában, így a valaha volt legoptimálisabb megoldást kínálja az egészségünk megőrzése érdekében."

János szerint szervezetünknek más-más igényei vannak életmódunk, életkorunk, stb. alapján, éppen ezért nem lehet optimális megoldás, ha ugyanazokat a vitaminokat, ásványi anyagokat ugyanannyi mennyiségben fogyasztja mindenki. 

Pláne, ha valakinek van fontossági sorrendje a kezelendő problémák tekintetében. Például, ha ízületi gyulladással, csonterősítéssel, immunerősítéssel, vagy akár a haj, bőr és köröm egészségével akar elsőként foglalkozni. A különböző problémákra léteznek célzott étrendkiegészítők, ám ezek semmilyen más területen nem támogatják a szervezetet, egyáltalán nem foglalkoznak az általános napi szükségletekkel.


Mit és miért mér a Myvital egészségügyi kérdőíve? 


Honnan tudhatjuk, hogy valóban célzott hatóanyagokat kapunk majd egészségi állapotunknak megfelelően?

Személyre szabott vitaminpótlás egyetlen kapszulában

Személyre szabott vitaminpótlás egyetlen kapszulában

„Az étrendkiegészítők iparága folyamatosan fejlődik" – kezd bele János. „A szakirodalom és a tudomány tanulmányozásával fellelhető, hogy mely hatóanyagok milyen hatásmechanizmussal bírnak, és hogyan segítik a szervezet egyes részeinek támogatását. Ezek figyelembe vételével rengeteg dolgot meg tudunk kérdezni, így a válaszok segítségével fellelhető az egyén aktuális élethelyzete, egészségi, fizikai állapota, szokásai stb. Ennek következménye, hogy ha a megfelelő hatóanyagokat megfelelő mennyiségben juttatjuk be a szervezetbe, akkor optimális biohasznosulás érhető el, így a szervezetünk nem lesz megterhelve, könnyebben éri el a normál egészségi állapotot."


Tehát személyre szabott vitaminpótlással jelentősen javíthatjuk életminőségünket.


Ha gyakran érzed magad fáradékonynak, vagy vannak enyhe, múló fájdalmaid, érdemes elgondolkoznod a célzott vitamin- és tápanyagbevitelen. 

„Könnyű azt mondani egy enyhe problémára, hogy majd elmúlik, nem kell vele foglalkozni. De kell vele foglalkozni, csak nem orvossal, hanem tudatosabb életvitellel. Így akár évekkel el lehet tolni az orvosi beavatkozás szükségességét." – mondja Szejtli Gabriella.

A szakértő szerint ne várd meg, amíg az apró kényelmetlenségek elfajulnak, és esetleg orvosi ellátásra szorulj, mert egy ilyen állapotból nehezebb visszatérni az egészséges élethez.


A szakértőket arról is megkérdeztük, miért álltak a Myvital koncepciója mellé.


Dr. Jakab Kinga, szakgyógyszerész a Myvital napirendbe illeszthetőségét, és a megelőző szemléletet emelte ki. 

„Az orvosok általában ritkán foglalkoznak azzal, hogy vitamin-tanácsot adjanak, és valóban nem egyszerű összeválogatni, mire van szükségünk. A Myvital pont ezt a hiányt próbálja pótolni. Útmutatást ad, hogy a különböző életvitel, problémák mellett mi az amire leginkább szükségünk van." – teszi hozzá.

Dr Hirschbergné Szejtli Gabriella, aki részt vett a formulák kialakításában és a hatóanyagok felkutatásában, a következőt gondolja: „A Myvital készítmények kortól és nemtől függetlenül mindazoknak jó, akik jobban és egészségesebben szeretnék élni a mindennapjaikat."

A Myvital egyedülálló Magyarországon

A Myvital egyedülálló Magyarországon

„Úgy gondolom, sokan azért nem foglalkoznak a táplálkozással, a mozgással és a megfelelő vitamin- és tápanyagpótlással, mert a nyugati orvostudomány nem fektet elég nagy hangsúlyt ezekre" – teszi hozzá. „Így az emberek azt gondolják, nem fontosak, pedig az orvostudomány sem tud mindent, ezért kutatunk és fejlesztünk folyamatosan."

A Myvital tehát ötvözi a tudományos információkat, az egyedi igényre szabott megoldásokat és a legmodernebb technológiákat. 

Hogyan szerezheted be saját Myvital kapszuládat?

  1. Töltsd ki az online egészségügyi kérdőívet!
  2. Elküldjük neked e-mailben a kiértékelést, és ez alapján javaslatot teszünk a szükséges tápanyagokra és összetételi arányukra.
  3. Ezután meg is rendelheted személyre szabott vitaminodat, közvetlenül az e-mailben kapott kiértékelésben!
  4. A teszt kitöltésével létrehoztad Myvital fiókodat, ide belépve bármikor megrendelheted következő vagy akár 3 havi adagodat. Vagy próbáld ki az előfizetést, így folyamatosan szállítjuk havi vitamin adagodat!


Tovább a többi poszthoz >>