10-06-2022

Minden, amit a rutinról (de nem arról a rutinról) tudni kell

A rutin szó hallatán – legyen a szóhoz való viszonyunk akár pozitív, akár negatív, vagy semleges – valószínűleg kevesen asszociálnak arra a különösen hasznos hatóanyagra, mellyel nap mint nap találkozunk, mégis meglehetősen keveset tudunk és hallunk róla. Cikkünkben most bemutatjuk, hol találkozhatsz a rutinnal, és milyen pozitív hatásai lehetnek a szervezetedre.

A rutin bioflavonoid természetesen is megtalálható gyümölcsökben, zöldségekben

A Myvital személyre szabott kínálataiban is megtalálható rutin olyan bioflavonoid, azaz növényi kivonat, ami a C-vitaminnal van szoros kapcsolatban – olyannyira, hogy ezt is Szentgyörgyi Albert fedezte fel – és sok szempontból pozitív hatással van a szervezetre, legyen szó akár az immunrendszer megerősítéséről, akár szívbetegségek megelőzéséről vagy gyógyításáról.

De mi is az a rutin?

A rutin tehát egy bioflavonoid: a C-vitamin egyik kísérőanyaga, olyan anyag, ami sok szempontból hasonlít a vitaminokhoz, de egy fontos szempontban eltér tőlük: a szervezet tud működni nélküle is, viszont fogyasztása sokat tud javítani az egészségen. A szervezetre gyakorolt hatásaiban a rutin olyannyira hasonlít a vitaminokhoz, hogy – tudománytalanul bár, de – P-vitaminnak is szokás nevezni.

A rutin egyéb elterjedt elnevezései még a rutozid (kvercetin-3-rutinozid) vagy „népiesen” a citrin. Sokféle gyümölcsben és zöldségben megtalálható, és számos betegség ellen nyúlt védelmet a szívbetegségektől a herpeszen keresztül a különféle gyulladásokig.

Miben található meg a rutin?

A rutin számos zöldségben előfordul természetesen.

A rutin számos zöldségben előfordul természetesen.

A rutin (rutozid, citrin) különböző mértékben jelen van a legtöbbet fogyasztott, legnépszerűbb gyümölcsök és zöldségek legtöbbjében. Különösen a fekete áfonya, szeder, a citrusfélék, és a csipkebogyó tartalmazza, de megtalálhatjuk a bodzában, kökényben, almában, barackban, szőlőben, szilvában, sőt a dióban, eukaliptuszban, fügében is. 

A zöldségek közül elsősorban a brokkoli, a paradicsom, olivabogyó, zöldpaprika, hajdina, fehérrépa, spenót, zeller és hagyma kiemelkedő a rutin-tartalom tekintetében. Tulajdonképpen bizonyos mértékig minden C-vitamint tartalmazó természetes anyag rendelkezik rutintartalommal, így például a zöld vagy fekete teák is.

Szerencsére az, hogy a rutin ennyi mindenben előfordul, meglehetősen megkönnyíti konyhai felhasználását és hatékony beépítését étrendünkbe – akár nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása által is.

A rutin hatásai a szervezetre

A rutin számos területen segít erősíteni a szervezetet, vagy képes akár egyes betegségek megelőzésében is hatékonyan közreműködni. A szervezet működésének általános javításában például a rutin hozzájárul a hajszálerek érfalának erősödéséhez (ami a keringésre is jó hatással van), nyugtató hatással van az idegekre, csökkenti a gyulladást, mérsékeli a koleszterinszintet, és antioxidáns – annak minden előnyével.

A rutin hasznos lehet az ödéma és a herpesz elleni küzdelemben is, gátolja a rák, a szívbetegségek és az anyagcsere-betegségek kialakulását is, illetve véd a vérrögképződéstől. A már kialakult szívbetegség ellen is hatékonyan használható, hiszen segíti a szövetek gyógyulását. Egyes kísérletek azt mutatják, hogy a rutin az ízületeket és a csontozatot is erősíti. A rutin hiánya egyébként vezethet az érfalak jelentős gyengüléséhez, ez azonban szintén ritka eset, és természetes C-vitaminban szegény táplálkozásnál fordul elő.

A rutin adagolása

A legjobb hatás érdekében fontosak az arányok.

A legjobb hatás érdekében fontosak az arányok.

A rutin adagolása nem éppen egy szilárdan szabályozott terület, már csak amiatt sem, mert gyakorlatilag lehetetlen túladagolni – a bevihető mennyiségnek így nincs felső határa, még irreálisan sok rutin bevitele is a legrosszabb esetben hasmenéshez vezethet csupán. Az adagolás tekintetében legtöbbször az 5:1 arányt ajánlják C-vitamin és rutin vonatkozásában, tehát 500 mg mesterségesen bevitt C-vitamin mellé 100 mg rutin fogyasztása ajánlott.

Gyógyszertári forgalomban alapvetően az 500 mg-os rutinkapszulák gyakoriak, a megfelelő adag azonban a szervezet igényeitől függően változhat, így az ajánlott napi adag széles skálán, 500 mg és 4 gramm között mozoghat, különböző embereknek tehát egészen eltérő mennyiségekre lehet szükségük.

Egy hatékony együttműködés: a rutin és a C-vitamin

Mikor a Nobel-díjas Szentgyörgyi Albert híres kísérleteit folytatta a C-vitaminnal, megfigyelte, hogy annak hatása jóval erősebb, ha természetes forrásból származik, mintha a tiszta C-vitamint adagolja. Hosszas kísérletezés után rájött, hogy a rutin az, amely a gyümölcsökben és zöldségekben felerősíti a C-vitamin hatását, segíti felszívódását. A rutin – ahogy a bogyós gyümölcsökben található kvercetin vagy quercetin is – emiatt, különösen a megfelelő, elégséges C-vitamin bevitel mellett hatékony táplálékkiegészítő. 

Fontos azonban megjegyezni, hogy a rutin olyan anyag, amelynek az adagolása egyéni szempontok szerint kell történjen – így vagy az orvosoddal kell erről konzultálnod, mielőtt elkezded szedni; vagy választhatod a Myvital szolgáltatását is, ahol egyszerűen és könnyedén összeállíthatod a tested igényeinek megfelelő adagolást a szükséges vitaminokból és ásványi anyagokból, köztük arutinból is!

Személyre szabott egészségtámogatás a Myvitallal

Korábban olvashattál nálunk mind a kiemelkedő szíverősítő galagonyáról, mind az immunrendszert általánosan erősítő ginsengről. Különféle növények különféle hatóanyagai képesek segíteni rajtunk, csupán meg kell őket ismernünk és nyitni használatuk felé. Ilyen a számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható rutin is. A C-vitaminnal szimbiózisban létező rutin különféle betegségek ellen, és az immunrendszer illetve a szervezet általános megerősítésére is remekül használható.

Myvital személyre szabott vitamin komplex

Myvital személyre szabott vitamin komplex

Mint arról szó esett, a rutin helyes adagolása a test igényeitől, a szervezet milyenségétől függően eltérhet. A Myvital személyre szabott egészségtámogatási szolgáltatása – mely egyaránt tartalmaz C-vitamint és rutint – nem csupán a megfelelő adagolást biztosítja, hanem meg is könnyíti a vitaminok és hasznos ásványi anyagok összeválogatását és beszerzését. Nincs más dolgod tehát, mint kitölteni egy rövid tesztet, amiből kiderül, mely vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége a Te szervezetednek.

Tovább a többi poszthoz >>