15-03-2022

Minden, amit a jód hatásairól tudnod kell: mikor és mennyit fogyassz

A jód a szervezetünk számára nélkülözhetetlen elem, ugyanis hatással van a szellemi fejlődésünkre, szabályozza az anyagcserénket és a pajzsmirigyünk működését. Ugyanakkor az arra érzékenyeknél magas mennyiségben fogyasztva akár az autoimmun pajzsmirigybetegség kiváltó oka is lehet. A cikkből megtudhatod:

Minden, amit tudnod kell a jódfogyasztásról
 • Milyen pozitív hatásai lehetnek az ideális jódfogyasztásnak?
 • Milyen élethelyzetekben érdemes több jódot fogyasztanod?
 • Hogyan segíthet a jód sugárfertőzés esetén, és miért nem szabad túlzásba vinni?

Emellett mutatunk egy személyre szabott és költséghatékony megoldást arra vonatkozóan, hogyan építheted be a jódfogyasztást a napi rutinodba. A Myvital személyre szabott vitaminkomplex minden fontos hatóanyagot tartalmaz a számodra ideális arányban – köztük jódot, és az annak hatékonyságát növelő szelént is.


Mi az a jód?

Kristályos jód

Kristályos jód

A jód a halogének csoportjába tartozó kémiai elem, amely az emberi szervezetbe a táplálékon és az ivóvízen keresztül jut be, többnyire kálium-jodid formájában.

A jodid gyorsan felszívódik, majd összegyűlik a pajzsmirigyben. A felesleges mennyiség a vizeletünkön keresztül távozik, de megjelenik a nyálban és az anyatejben is. A pajzsmirigy hormonjainak képzéséhez elengedhetetlen a szervezetünk megfelelő jódellátása. A jód az egészséges emberek számára tehát feltétlenül szükséges, ugyanakkor szerepe van az autoimmun pajzsmirigybetegségek kiváltásában, és meglévő pajzsmirigy betegség esetén is szigorú ajánlások vonatkoznak a használatára.

 Ezért fontosnak tartjuk bemutatni, milyen mértékben érdemes fogyasztanod ezeket a készítményeket, és milyen pozitív, esetleg negatív hatásai lehetnek a túlzott fogyasztásnak. Mutatunk egy megoldást az optimális mennyiség összellítására is, az étrendkiegészítőd többi hatóanyagával összhangban.


Hogyan hat a jód a szervezetünkre?

A jód optimális fogyasztása támogatja a pajzsmirigy működését, ugyanakkor a nem megfelelő arányok akár pajzsmirigy megbetegedésekhez is vezethetnek, ideértve a jódhiányos állapotot és a túlzott jódfogyasztást is.

A jód és a pajzsmirigy működése

A pajzsmirigy hormonjainak egészséges képződéséhez a szervezetünknek jódra van szüksége. A jód a pajzsmirigyen keresztül hozzájárul az anyagcsere megfelelő működéséhez, emellett felelős a csecsemők és gyermekek egészséges szellemi fejlődéséért. Éppen ezért kifejezetten terhesség és szoptatás alatt ajánlott a magasabb jódfogyasztás. A kutatások szerint, ha egy várandós nő az első hónapokban jódhiányos, akkor a születendő gyermekének akár 10-15 ponttal is kevesebb lehet az IQ-ja. Enyhe jódhiány esetén egész életen át nagyobb a kockázata az érelmeszesedésnek és a magas koleszterinszintnek.

Az indokolatlanul szedett jódtartalmú készítmények ugyanakkor felboríthatják a pajzsmirigy hormonműködését. Ha nagy mennyiséget szedünk be ezekből a termékekből, akkor akár jódmérgezés is lehet a vége – erről még később szót ejtünk.


A jódhiány tünetei

A jódhiány egyik tünete a pajzsmirigyy megnagyobbodása

A jódhiány egyik tünete a pajzsmirigyy megnagyobbodása

A jódhiány legjellegzetesebb tünete felnőttek esetében a golyva, azaz a jódhiányos strúma. Mit jelent ez? A pajzsmirigy mérete megnő, így próbálva ellensúlyozni, hogy jód hiányában nem képes elegendő pajzsmirigyhormont termelni. A strúma sokszor évekig nem okoz komolyabb panaszokat, ám ha nem kezelik, akkor súlyos működési zavar léphet fel.

A jódhiány következtében a pajzsmirigyünk nem képes elegendő hormon termelésére, így pajzsmirigy-alulműködés lép fel. Az alulműködés tünetei a túlzott hízás, akár állandó kalóriabevitel esetén is. A fentieken túl a jódhiányos állapot csökkenti a testi és szellemi teljesítőképességet is. 


Mitől függ a jódellátottságunk?

A jódellátottság földrajzi helyenként eltérő, az óceánok és tengerek környékén a legmagasabb, a legjódhiányosabb területek pedig kontinenseink belső részein és a hegyvidékeken találhatók. Kutatások bizonyítják, hogy a lakosság nem megfelelő jódellátottsága kéz a kézben jár a pajzsmirigybetegedések megjelenésével.

Magyarország területének ⅘-e mérsékelten jódhiányos, azaz sem az ivóvíz, sem a megtermelt élelmiszerek nem tartalmaznak elegendő jódot. Minden megyében gyakrabban fordul elő golyvás megbetegedés, azaz pajzsmirigy megnagyobbodás a nemzetközileg elfogadott 5%-os százalékos aránynál. Ebből a szempontból szerencsés helyzetben vannak az alföldi megyék, a legrosszabb mutatója pedig Zala és Fejér megyének van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el kell kezdenünk töménytelen mennyiségű jódot fogyasztani.


Mi az ideális jód mennyiség, azaz mennyit fogyasszunk a hétköznapokban?

A napi jódszükséglet életkoronként eltérő lehet:

 • 0-1 éves korban napi 50 mikrogramm,
 • 2-6 éves kor között napi 90 mikrogramm,
 • 7-12 éves kor között napi 120 mikrogramm,
 • felnőtt korban napi 150 mikrogramm,
 • várandósság és szoptatás idején akár napi 200 mikrogramm.


Mikor lehet szükség magasabb jódfogyasztásra?

A súlyosan jódhiányos területen élőknek akár 100-200 mikrogram plusz ellátásra is lehet szükségük, de bizonyos élethelyzetek is indokolhatják a magasabb jódfogyasztást. Ilyen például:

 • a terhesség és szoptatás időszaka,
 • a kamaszkor,
 • a változókor környe,
 • a nehéz fizikai munka, a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás.

A fokozottan sugárveszélyes helyen dolgozók számára az ajánlott napi jódbevitel akár a 300-400 μg/napot is elérheti. A kálium-jodid tabletta fokozza a szervezet egészséges jód telítettségét, így jó eséllyel csökkennek a sugárterhelés egészségkárosító hatásai. Különösen a sugárzásokra kiemelten érzékeny szervek esetében, amilyen a pajzsmirigy, a tüdő, a herék és a mell területe.

Ha kíváncsi vagy a konkrét, neked ajánlott jód mennyiségre, akkor töltsd ki a Myvital egészségügyi tesztjét. Így táblázatos formában láthatod nemcsak az ideális jód mennyiséget, hanem a többi vitamin és ásványi anyag hozzá viszonyított arányát is a megfelelő hatékonyságért.


A jód és a sugárfertőzés

Jódtabletta készítése

Jódtabletta készítése

A cikk írása előtt pár nappal közölte az RTL Híradó, hogy a gyógyszertárakban megnőtt a kereslet a a jódtartalmú készítmények iránt. Az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt egyre jobban tartunk egy nukleáris balesettől vagy atomrobbanástól. A pánik oka elsősorban, hogy az orosz tankok hatására felverődött a csernobili atomerőmű környékén található radioaktív por, emiatt a környéken hússzor magasabb sugárzást mértek, mint az elmúlt időszakban. 

Belgiumban például 1 nap alatt 32 483 csomag jódtabletta fogyott, ezután a belga hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy ne használják a jódtablettákat megelőzésre. A közhiedelemmel ellentétben a kálium-jodid tabletta nem jelent védelmet a teljes szervezet számára a surgázástól. Csupán arra alkalmas, hogy megakadályozza a radioaktív anyagok lerakódását a pajzsmirigyben, ami persze nem elhanyagolható tényező. Ám a hibásan szedett készítmények akár nagyobb károkat is okozhatnak.


Alkalmas sugárfertőzés megelőzésre a jódtabletta?

Sugárfertőzés megelőzésére nem alkalmas a jódtabletta! A jódtabletta akkor fejti ki hatását, ha közvetlenül a sugárzás előtt és utána néhány napig fogyasztjuk. Időben beszedve megelőzheti a pajzsmirigyrák kialakulását. 

Radiológiai vészhelyzet esetén az állami szervek feladata a jódtabletták kiosztása, ennek szerepe különösen a gyereknél jelentős. Egy esetlegesen fellépő nukleáris veszélyhelyzet esetén a katasztrófavédelem utasításai alapján kell a kálium-jodid tablettákat fogyasztani, az egészségügyi szakemberek előírásai alapján.

Tekintve, hogy megelőzésre nem alkalmas, ha felhalmozod a szervezetedben a védelem reményében, annak akár autoimmun betegség vagy pajzsmirigygyulladás is lehet a következménye.


A jódmérgezés tünetei

A jóddal való mérgezés a gyakrabban előforduló mérgezések közé tartozik, bár ritkán halálos kimenetelű. A kálium-jodid nagyobb mennyiségének bevételekor a következő tüneteket tapasztalhatjuk: 

 • erős nátha (jódnátha) és kötőhártyagyulladás, 
 • könnyezés, nyálfojás, 
 • asztma jellegű fulladozás,
 • orrvérzés, bőrkiütés, azaz " jód akné",
 • légcsőhurut és tüdőgyulladás,
 • súlyos esetben hangrésgörcs következti halál.

A heveny mérgezésben elhunytak boncolása során a légutakban, a nyelőcsőben és a gyomorban a nyálkahártya duzzadtságát, gyulladását, sőt, kezdődő elhalását mutatták ki. A májban és a vesében pedig elzsírosodást figyeltek meg.

⚠️ Fontos

A fertőtlenítésre használt jódkészítményeket nem szabad meginni, mert ezek nagyon nagy mennyiségű jódot tartalmaznak, így szinte borítékolható a jódmérgezés.

Hogyan lehet kezelni a jódmérgezést? Természetesen a jódtartalmú készítményeket azonnal abba kell hagyni, és minden esetben orvos felügyelete mellett kell megkezdeni a kezelést. Ez legtöbbször fehérjés italokkal, alkénessavas nátriummal, jégpilulákkal és ópiumos szerek alkalmazásával történik. 


Hogyan vidd be a szükséges jód mennyiséget? 

Jódot tartalmazó élelmiszerek

Jódot tartalmazó élelmiszerek

Természetes jódforrás a tengeri halak húsa, a kagyló és a homár, melyek kiemelkedő jódtartalommal rendelkeznek. Az azonosított jódhiány kezelésére pedig gyógyszertárakban kapható jódozott víz és jodid tabletta.

Bizonyos ételek ugyanakkor csökkentik a jód felszívódását a szervezetben, ide tartozik a káposzta, brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a fehérrépa és a torma, de ezek sem alakítanak ki jódhiányt a szokásos mennyiségben fogyasztva. Étkezéseink során ügyeljünk rá, hogy jódozott sót fogyasszunk. Am a túlzott sófogyasztást kerüljük, ugyanis növeli a stroke és a szívbetegségek kockázatát. A túl sok só miatt fokozódik a vízvisszatartás, így jelentős terhelés éri a szívet és az érrendszert. 

A jód és a szelén

Korábban írtunk már róla, hogy bizonyos hatóanyagok, például a C-vitamin és a rutin fokozzák egymás hatékonyságát. A jód élettani hatásaiban pedig a szelén játszik fontos szerepet. A jód és a szelén egyaránt a szervezet antioxidáns hálózatának fontos elemei. A legújabb tudományos eredmények szerint a szervezet rákmegelőzési képessége szempontjából nem a jód vagy a szelén mennyisége, hanem ezek aránya a meghatározó.


Személyre szabott jódbevitel a Myvitallal

Ha szeretnéd fenntartani szervezeted ideális jódtartalmát, akkor életkornak és élethelyzetnek megfelelő megoldásra lesz szükséged. A Myvital egyéni vitamin komplex minden vitaminból és ásványi anyagból éppen annyit tartalmaz, amire a Te szervezetednek szüksége van – köztük jódból és szelénből is. 

Hogy működik? A Myvital egészségfelmérő teszt kitöltését követően egy táblázatban láthatod, hogy milyen hatóanyagokból mekkora mennyiségre van szükséged. 

Az ideális tápanyagbevitel ugyanis több tényezőtől függ: életkorod, stressz-szinted, kiegészítő betegségeid. A rád szabott vitamin komplexet a teszt kitöltését követően meg is rendelheted – választhatsz havi, háromhavi adagot, de akár előfizetést is.

💡 Információ

A Myvital kapszulák tartósítószer-, glutén- és cukormentesek, emellett tejterméket sem tartalmaznak.

Melyek a Myvital főbb előnyei?

 • Személyre szabott – Életvitelednek és céljaidnak megfelelő hatóanyag-mennyiséget tartalmaz. Akár egészséged megőrzése, betegségek megelőzése a célod, akár diéta mellett támogatnád a szervezeted, a Myvital neked is kényelmes és biztonságos megoldást nyújt. 
 • Csak napi 2x1 kapszula – Mire a hagyományos vitaminkészítményekből fedezzük a napi szükségletünket, akár 7-8 kapszulát is elfogyasztunk. Így rengeteg káros vivőanyag jut szervezetünkbe. A Myvitallal napi 2x1 kapszulában megkapsz mindent, amire a te szervezetednek szüksége van.
 • Optimális hatóanyag-összetétel – A vitaminkapszulákat szakértő csapatunk úgy állította össze, hogy a hatóanyagok támogassák egymás felszívódását.
 • Szigorú minőségi sztenderdek – A Myvital “A” minősítést szerzett a GMP minőségi és tisztasági standard alapján.
 • Növényi kivonatokat is tartalmaz – Az ásványi anyagok és vitaminok mellett olyan bizonyítottan jótékony hatású növényi kivonatokat is tartalmaz, mint a koleszterinszint egészséges szintjéért felelős galagonya vagy az agyműködést fokozó ginseng.


Mikor nem javasolt a jód szedése?

Bizonyos pajzsmirigybetegségeknél nem ajánlott a jódfogyasztás:

 • Az autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladásban szenvedőknél a jód fokozhatja a gyulladásos folyamatokat. Ha ilyen betegségben szenvedsz, erre jó eséllyel az orvosod is figyelmeztet majd.
 • Nem alkalmaznak jódkezelést a göbös pajzsmirigybetegségben szenvedőknél sem. Bizonyos göbök a pajzsmirigyen belül ugyanis hajlamosak lehetnek önállóan működő területekké válni, és ezt a folyamatot kiválthatja a jódkezelés.

A túlzott jódfogyasztást ugyanakkor mindenképp érdemes elkerülnöd, mivel akár ki is válthatja a pajzsmirigy gyulladását vagy túlműködését. Az optimális jódmennyiségért töltsd ki a Myvital egészségügyi tesztjét – örökletes pajzsmirigybetegség kockázata esetén pedig mindenképp tájékozódj háziorvosodnál.

Tovább a többi poszthoz >>