10-06-2022

Milyen vitaminokat ne szedj együtt?

A vitaminok negatív hatásairól többnyire nem beszélünk. Mivel a vitaminokat – olyan értelemben, ahogy például a gyógyszereket – nem igazán lehet túladagolni, gyakran fel sem merül bennünk, hogy egyes vitaminok különféle kölcsönhatásokba léphetnek egymással, és kifejthetnek akár pozitív, akár különféle negatív hatásokat a szervezetünkre nézve.

Vitaminból is megárt a sok. Tudd meg mikre kell odafigyelni!

A következőkben röviden bemutatjuk, mely vitaminok mely vitaminokat ne szedj együtt, és milyen vitaminszedési szokásokat érdemes kialakítanod, hogy elkerüld a kellemetlenségeket. Arról is tájékoztatunk, hogy mit tud nyújtani ezen a területen egy személyre szabott vitaminkomplex, amilyen a Myvital!

Milyen hatással lehetnek egymásra a vitaminok?

Milyen hatásai lehetnek a vitaminoknak együttesen? Tudj meg többet!

Milyen hatásai lehetnek a vitaminoknak együttesen? Tudj meg többet!

Különböző vitaminok együttes szedése esetén nem csak negatív, de pozitív kölcsönhatások is előállhatnak. Korábban írtunk például a rutinról, amely a C-vitamin egyik kísérőanyaga, és amelyek együtt fokozottan fejtik ki áldásos hatásukat a szervezetre. 

De több ilyen vitaminkombináció is létezik, például a B-vitaminok együttes szedésre jobban hatnak, mivel úgynevezett szinergisták, azaz jobban kifejtik hatásukat együtt, mint külön-külön. A C-vitamin és a béta-karotin egyaránt olyan hatóanyagok, amik pedig a vas felszívódását tudják remekül segíteni.

Egyes vitaminok azonban különféle gondokat képesek okozni együtt szedve: gátolhatják egymás felszívódását,sőt, akár váratlan, kellemetlen szövődményeket eredményezhetnek. Kevesen tudják például, hogy az ébredést követően beszedett vitaminok felszívódását nagyban gátolhatja az utána fogyasztott reggeli kávé. 

De gondot okozhat a fokhagyma vagy a gyömbér evése, bevitele is vérhígító szedése mellett, hiszen ezek együttesen olyan erős hígító hatást fejthetnek ki, hogy akár belső vérzés vagy agyvérzés is kialakulhat – érdemes tehát komolyan venni az ezek együttes fogyasztására-szedésére vonatkozó tiltást.

Mely vitaminok akadályozzák egymás felszívódását?

Kálium és kalcium

A kálium és a kalcium tipikusan olyan ásványi anyagok, amelyek – ahogy a szervezetbe egyszerre bekerülő ásványi anyagok esetében gyakran megfigyelhető – versengenek egymással a felszívódásért, így gátolják egymást. Emiatt jóval több szívódik fel mind a káliumból, mind a kalciumból, ha azokat külön-külön, legalább két óra elteltével szedjük be. Ez a megoldás (a két órás szünet) egyébként a legtöbb, egymással rossz kölcsönhatásba lépő hatóanyag esetében hatékonyan segíthet, ennyi idő elteltével rendszerint már nem tudja akadályozni egyik anyag a másik felszívódását. Ugyanez igaz egyébként a kalcium és a magnézium kettősére is.

Zsírban oldódó vitaminok egymás ellen

A zsírban oldódó vitaminok, úgy mint a K, D és E vitaminok ugyancsak gátolják egymás felszívódását – akárcsak a kálium és kalcium esetében, itt is az azonos felvételi terület, a zsír miatt. Az együttes szedésnek sem itt, sem a kálium és kalcium esetében nincs potenciális negatív hatása, viszont a bevitt vitaminok szervezetre gyakorolt hatásának hatékonyságát erősen csökkenti.

Óvatosan a véralvadásgátlókkal!

A vérhígítókrókról és lehetséges káros hatásaikról korábban már ejtettünk néhány szót. Az igazán népszerű és egészséges Omega-3 és az ugyancsak kedvelt gingko biloba együttes szedése ugyancsak okozhat problémákat, hiszen mindkettőnek van véralvadásgátló hatása is. Együttes szedésük emiatt nem is javasolt, hiszen ilyen esetekben komolyan gátolhatják a véralvadást. Hasonló hatásokkal tud egyébként lenni a szervezetre a K-vitamin, és a K-vitaminban gazdag ételek (pl. a kelkáposzta, saláta, brokkoli, csicseriborsó, stb.) is.

Mi a helyzet a multivitaminokkal?

A különféle vitaminok együttes, ellenőrzés nélkül való szedése, fogyasztása tehát vezethet váratlan kellemetlenségekhez. A vitaminkomplexek, multivitaminok kapcsán ugyancsak előfordulhat probléma a felszívódással, ha az ember például magnéziumot is szed mellette – ilyen esetekben is érdemes pár órát várni a két kapszula bevétele között.

Sokat segíthetnek a megfelelő adagolás megvalósításában a személyre szabott vitaminkomplexek, vitaminkapszulák – például amilyet a Myvital is tud számodra biztosítani! Az ilyen vitaminkomplexek ugyanis megfelelő arányban tartalmazzák a – szervezeted számára szükséges – hatóanyagokat.

Személyre szabott egészségtámogatás a Myvitallal

Személyre szabott vitaminpótlás

Személyre szabott vitaminpótlás

A Myvital-nál csupán egy ingyenes, egyszerű egészségügyi teszt kitöltésébe kerül, hogy kiderüljön, mely vitaminok azok, amelyekből a szervezeted szükséget szenved, és ennek a tudásnak a birtokában végre te is élhetsz a személyre szabott vitaminpótlás lehetőségével!

A tömeggyártott, és gyakran nem túl hatékony multivitaminokkal ellentétben a Myvital kapszulái nem csupán kedvezőbbek árban, de hatékonyabbak is, ráadásul a külön megvásárolt vitaminoknál is hasznosabbak: hiszen nem kell a különféle vitaminok hosszadalmas megvásárlásával időt pazarolnod. Nem is beszélve arról, hogy napi 7-8 kapszula beszedése esetén már nem elhanyagolható a szervezetbe bevitt vivőanyag mennyisége sem, ami ekkora tételnél akár már káros is lehet az egészségre.

A Myvital honlapján a teszt kitöltése után egy adag vásárlása helyett akár rögtön elő is fizethetsz a személyre szabott vitaminkomplexre, mely minden hónapban házhoz megy!

Tovább a többi poszthoz >>